Az agapé szeretet és a békesség gyümölcse az egység

Az agapé szeretet és a békesség gyümölcse az egység

Az agapé szeretet és a békesség gyümölcse az egység 1024 779 Rádió Sansz

Kol.3,14-15 „Legfőképpen pedig szeressétek egymást, mert az isteni szeretet teszi az egységeteket teljessé. (15) Isten arra hívott el benneteket, hogy Krisztustól származó békesség uralkodjon a szívetekben, és mindig hálásak legyetek Istennek, hiszen mindnyájan Krisztus „testének” tagjai vagytok!” 

 1. január 7-én ugyanezt a részt fogjuk felolvasni a Bibliából, így január 7-én erősíteni fogjuk az egység objektív részét is az által, hogy egy időben fogjuk ezt közösen csinálni; az által is, hogy mindenütt ugyanazt a dalt fogjuk az összejövetel elején énekelni, és ugyanazt a bibliaverset fogjuk felolvasni. Azután, hogy a Szent Szellem kinek mit ad, melyik városnak mit szól még ezen kívül, az már mindenkire külön-külön rábízatik. Az egységet fogjuk építeni.

Nekem is van egy-két gondolat a szívemben ezzel kapcsolatban. Hozzám nagyon szólt ez a rész. Azt mondja, hogy „az isteni szeretetet teszi az egységet tökéletessé”; a mi egységünket, az agapé, isteni szeretet teszi tökéletessé. Ezt a Károli-fordításból én sokkal jobban megértettem, amely azt mondja, hogy „öltözd fel ezt az isteni agapé szeretetet” (Kol.3,14 „Mindezeknek fölé pedig öltözzétek föl az agapé-szeretetet, mint amely a tökéletesség kötele), ami azt jelenti, hogy neked kell felvenned. Tehát természetesen, magától, automatikusan nincs rajtad, nem jársz benne; ahogyan a ruhát reggel neked fel kell venned, mert egyébként nincs rajtad. 

A természetes felebaráti szeretet, a vonzalom egymás iránt, az ott van benned, az adatik. Általában azokat tudod szeretni könnyebben, akik olyanok, mint te, igaz? A gyülekezeten belül, akik ugyanúgy dicsőítenek, mint te, azokat könnyebb szeretni, akik ugyanolyan hangosak, mint te. Akik például azt mondják, hogy ’nem leszünk itt a nagy nyomorúságban, mert előtte az Úr elragad minket’, és persze, ha te is azt gondolod, óh azokat könnyű szeretni, hiszen ’együtt megyünk velük a Mennybe, és nem fogunk szenvedni’. Általában, akik ugyanolyan helyzetben vannak, mint te, azokat könnyebben tudod szeretni. Ilyen szempontból tapasztaltam már, hogy kialakult egy fajta egység – akár gyülekezeten belül, vagy gyülekezetek között is. Ez ilyen természetes felebaráti szimpátia-szeretet-egység. De észre fogod venni, ahogyan ez a természetes egység kialakul, ugyanúgy az egység-érzéssel együtt nem fogod annyira szeretni azokat, aki nem olyanok, mint te. Ez az emberi része. Ez az emberi szeretet. Lehet szeretni nagyon azokat, akik a prófétai mozgalmon belül együtt mozdulnak Magyarországon. És amikor elkezded ezeket szeretni és kedvelni, akkor észre fogod venni, hogy kicsit vallásosnak, meg a Szent Szellemre nem annyira érzékeny embereknek fogod tartani azokat, akik ebben nincsenek benne. De ez emberi dolog. 

A Biblia viszont azt mondja, hogy amikor az agapé szeretetet felöltözöd magadra, akkor elkezdesz egységben járni, mert ez nem egy belőled fakadó természetes dolog, hanem ez az isteni szeretet. 

És tudjátok mitől lesz valóságos az egység? Ha ugyanazt a ruhát vesszük fel. Ha mindannyian az agapé szeretetnek ugyanazt a ruháját öltözzük fel. És az én célom az, hogy 2023-ban a magyar eklézsia, öltözzünk fel mindannyian ugyanebbe az agapé-isteni szeretet-ruhába. Az isteni szeretet ugyanazon ruháját öltözzük fel – és rájövünk, hogy nem az egységre kell koncentrálnunk, hanem az agapé szeretetre, mert ebből természetes módon fakad az egység. Egy fajta Istenből származó ruhába vagyunk felöltözve. Öltözd fel az agapé isteni szeretetet, ami nem belőled fakad, amikor már nem csak azt szereted, aki olyan, mint te. Ehhez viszont meg kell gyakran térnünk, meg kell változtatnunk a gondolkodásmódunkat.

Amikor fiatal pásztor voltam és bekerültem a pásztorkörbe, akkor voltak a pásztorkörben ötleteim, de az idős pásztorok kinevettek. Erre én jól megsértődtem, hazamentem, és azt mondtam az Úrnak, hogy én otthagyom őket, mert azt gondoltam, hogy ez milyen nagy szenvedés lesz nekik, ha én otthagyom őket és nem megyek többé közéjük. Erre azt mondta Isten, hogy „ne sértődj meg, menj vissza”! De én mondtam az Úrnak, hogy én nem akarok visszamenni. „De te ne sértődj meg, menj vissza, és szeresd őket!” – mondta az Úr. Én meg ismét azt mondtam, hogy nem akarok, mert engem ott kinevettek. Nem akartam felöltözni ezt az agapé isteni szeretet-ruhát. De az Isten azt mondta, hogy „Én pedig azt mondom neked, hogy vedd fel!” Így visszamentem, és nem bántam meg. Tudnunk kell, hogy ezt nekünk fel kell öltözni. 

És azt is mondja itt a Biblia, hogy „az Istennek a békessége uralkodjon a ti szívetekben”. Hogyan tud a békesség uralkodni? Mert a békesség uralkodni akar. És ez egy különlegesen fontos eleme az egységnek.

Én azt vettem észre, ha a szívedben nincs békesség, sosem leszel egységben. Ha békesség van a szívedben, természetes módon egységben leszel a másik emberrel. Figyeld meg, így fogalmaz, hogy „a békesség uralkodjon a szívedben”. Mert ezt a békességet az ördög mindenféle módon meg fogja támadni, hogy békétlen legyél. Tehát a békesség uralkodjon a szívedben, mert állandó támadások alatt lesz. Ez a szívbéli békesség. És ha a szívedben békétlen vagy, sosem leszel egységben a többiekkel.

Elmondok egy nagyon érdekes dolgot. Amikor fiatal pásztor voltam, azt mondta a mentorom: „Zsozsó, amikor lelkigondozni fogsz férfiakat, akik hozzád jönnek, és bármit mondasz nekik, azok pedig ingerülten reagálnak, és vádaskodnak és mindennel bajuk lesz: egy dolgot szeretnék a szívedre helyezni, amit megtanultam a pásztorkodásom évei alatt. Ha egy férfi szexuális bűnökben él és pornográfia van az életében, annak egyik legbiztosabb jele, hogy ingerült lesz ilyen helyzetekben. Látszólag nincs összefüggésben, de rendkívül ingerült lesz, és mindenre így fog reagálni, és szúrni fog, és bármit is mondasz neki, mérges lesz és támadni fog téged. És kezeld majd így a dolgot. Azóta 25 éve vagyok pásztor, és azt láttam, hogy ez teljesen így van. 

Értitek miről van szó? Ha békétlenség van a szívedben és nem uralkodik benned az Isten békessége, például valamilyen megtűrt bűn miatt, akkor nem leszel egységben a többiekkel, és mindent fogsz mondani majd, hogy megmagyarázd, miért nem, de az igazi ok valójában az, hogy benned nincs békesség.

Amikor Ádám és Éva bűnt követett el Isten ellen, akkor elbújtak a bokor mögé, és megtört az egység közöttük, mert féltek Istentől és elbújtak, és ez megtörte a jó kapcsolatukat, mert békétlenség volt bennük. Isten akkor előhívta őket a bokor mögül. Isten elő akar hívni a bokraid mögül, szolgálókat, pásztorokat, felekezeteket, hogy jöjjenek ki. Teljesen mindegy, hogy az sértődés vagy engedetlenség, teljesen mindegy, hogy mi az, de amíg nincs békesség a te szívedben, nem tudsz egységben lenni. Az egység egyik legnagyobb akadálya a szívben levő békétlenség. És ahhoz, hogy a te szívedben az Isten békessége uralkodjon, az a te dolgod. 

Nekünk vezetőknek fel kell szólítanunk az Eklézsiát, hogy ezt meghallják, megértsék: „a te felelősséged, hogy az Isten békessége uralkodjon a szívedben”. És bármilyen támadás is ér téged, vagy megtámadja a békességedet, a te dolgod és a te felelősséged, hogy az Isten békessége a te szívedben uralkodjon. Hogy az ő szívében mi van, az az ő dolga, de te tedd helyre a békességet az életedben, az Istennel való kapcsolatot! És amikor ez helyreáll a vele való kapcsolatod, azt veszed észre, hogy már könnyű kapcsolódni őhozzá is. Miért? Mert békesség van benned. 

2023-ban öltözzük fel az isteni agapé szeretetet, ami nem belőlünk fakad. És 2023-ban a magyar eklézsia szívében legyen és uralkodjon Isten békessége – az által, hogy győz minden dolog, minden körülmény fölött, ami ezt tönkre akarja tenni. Az eredménye pedig egy isteni ajándék, az egység lesz. Így már nem kell izzadtságszerűen kiharcolnod, hanem élvezed. Mert békességben vagy.

Gyertek, menjünk együtt az Úr elé imában. „Az Úr Jézus Krisztus nevében megáldalak titeket, hogy a magyar eklézsia minden vezetője az agapé szeretetet öltözze fel minden nap – akkor is, ha könnyű és akkor is, ha nagyon nehéz. Adjatok példát vezetők, éljétek és hirdessétek ezt a szeretetet. Adjatok példát az által is, hogy ezelőtt, amikor megsértődtetek, most kérjetek bocsánatot. Menjetek vissza olyan helyekre, ahová Isten visszaküld titeket. Mindenféle irigység, versengés és minden, ami nem az Isten szeretete, legyen távol tőlünk. Szólok most a magyar eklézsiának, hogy a 2023-as évben öltözd fel az Isten agapé szeretetét, amely békességet fog eredményezni. Az Úr Jézus Krisztus nevében, vezetők legyetek megáldva, hogy minden egyes vezető szívében az Isten békessége uralkodjon. Én nem tudom, mi az, ami tönkre akarja tenni a te békességedet, de te tudod, és szólok most a Jézus Krisztus nevében, hogy ezt nem fogod hagyni.”

Vannak vezetők, akik megengedték a gonosznak, hogy megrabolja a szívükben ezt a békességet. Akármilyen kísértés, akármilyen bűn, akármi is történt az életedben, ahhoz, hogy ki tudd védeni a jövő 2023-as évben, ahhoz meg kell tenned a lépést, hogy az Isten békessége uralkodjon a szívedben. 

„Ezért magyar eklézsia, magyar vezetők, az Isten békessége uralkodjon a ti szívetekben, és ez a békesség teremje meg az Isten szerint való egységet. Legyen a 2023-as év az isteni egység éve.”

És ha ma úgy vagy itt, hogy szólt hozzád az Úr, és nincs békesség a szívedben, meg tudsz most ebből térni az Isten előtt. Nem embereknek elmondanod, de mondd el Istennek: 

„Uram, bocsáss meg, mert ebben az évben elrabolta a békességet az ördög, mert beengedtem a szívembe dolgokat, de most eldöntöttem, hogy nem fogom úgy zárni ezt az évet, ahogyan eddig éltem. A végén győzni fogok, és a Te békességed fog uralkodni bennem.” 

Lehet, hogy ma azért jöttél el, azért hívott a Szent Szellem, hogy ezt most megtedd. Amit a Szent Szellem felhoz a szívedben, azt hozd Isten elé, hogy visszanyerd azt a békességet, amely a tied volt. És előjössz a bokrok mögül, és újra ragyogni fog benned a Krisztus. Miután békességet kapsz, a kapcsolataid megváltoznak, mert Isten közbelép természetfeletti módon. És ennek a vetésnek aratásaként a vezetők szíve váratlanul egymás felé fordul. És hallani fogunk híreket, ahogy kibékültek, akik nem szóltak egymáshoz évekig, mert Isten összehozza a szívüket azért, mert megtettük, amit az Isten az Ő Szavában kért. Mert az Isten Beszéde hatalom. És ahogy odafordulunk az Isten Beszédéhez, az megáld bennünket mennyei békességgel. 

„Urunk, szeretnénk ezt az évet győztesen zárni a Te békességedben, és hogy a jövő évben meglássuk közöttünk az egységet, a békességet – az eklézsiában az emberek között és így győzni fogunk az Úr Jézus nevében. Ezért dicsérünk Téged.” Ámen!

Lelkész Műhely; Budapest, 2022. december 08.

Hozzászólás írása

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

   Privacy Preferences

   When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in the form of cookies. Here you can change your Privacy preferences. It is worth noting that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we are able to offer.

   Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
   Click to enable/disable Google Fonts.
   Click to enable/disable Google Maps.
   Click to enable/disable video embeds.
   Our website uses cookies, mainly from 3rd party services. Define your Privacy Preferences and/or agree to our use of cookies.