Hogyan tudod legyőzni a gonoszt?

Hogyan tudod legyőzni a gonoszt?

Hogyan tudod legyőzni a gonoszt? 512 341 Rádió Sansz

Küzdős időszak van. Tudom, küzdelmesek ezek a napok mindenkinek. Van, aki a betegséggel, vagy a betegségtől való félelemmel küzd. Van, aki az aggódással küzd, van, aki a magányérzéssel, mert szeretné a közösséget gyakorolni, de nem tudja. Olyan Istenünk van, aki közösségre teremtett bennünket. Olyan teremtmények vagyunk, hogy jól esik együtt lenni másokkal, akikről tudjuk, hogy szeretnek, vagy akiket tudjuk, hogy szeretünk. Ez az egyik alapvágya az embernek: a közösség után való vágy. 

A másik alapvető vágy bennünk a biztonság utáni vágy. A COVID-on keresztül mind a kettőt le akarja rombolni, el akarja venni az ördög. Mert a gonosz el akarja hitetni, hogy nem vagy sehol sem biztonságban. És a helyzet az, hogy természetes szinten megközelítve tényleg nem vagy sehol sem biztonságban! Mert nem úgy működik, hogy azt mondjuk: „én vagyok a keresztények kereszténye, ezért engem nem fertőz meg semmiféle vírus”. Nem így működik, nem ettől nem fertőz meg. Istenfélelemmel kell járnunk, és Isten kegyelme, Jézus Krisztus neve, Jézus Krisztus vére az, ami ténylegesen meg tud őrizni a COVID-vírustól.

Isten hűséges, de nem kísérthetjük Őt. Emlékeztek, a pusztában az ördög megkísértette több területen is Jézust. Az egyik kísértése az volt, hogy felvitte a templom tetejére, és azt mondta neki: „vesd le magad innen, mert meg van írva, hogy ’angyalainak parancsol felőled, hogy meg ne üsd lábadat a kőbe’, tehát nyugodtan leugorhatsz, Istennek angyalai meg fognak téged tartani, és nem lesz semmi bajod.” És igaz az az ígéret, amit idézett az ördög? Igaz. De arra a helyzetre miért nem volt mégsem igaz? Mert az istenkísértés volt

Például meg van írva: „halálosat isznak, de nem árt nekik”. De ez nem bűvészmutatvány, hogy „nézzétek, itt van egy pohár cián, és én most megiszom, és nem lesz semmi bajom, mert meg van írva, ha halálosat isznak, az nem árt nekik”. Nem így működik. Hanem, ha te hitben jársz, és az ördögnek bármilyen támadása, próbálkozása van – ha te istenfélelemmel járod az utad, az Úr megőriz, és nem lesz bajod. Nem azért, mert kidüllesztem a mellemet, hogy „nekem aztán semmi bajom nem lehet!”, hanem istenfélelemmel, engedelmességben járva, Őbenne bízva és Tőle függve megadja Isten az oltalmat és a védelmet.

Isten népe nem szereti a harcot. Többször beszéltem már erről, de most újból szeretnélek egy kicsit a harcos dolgokra felbátorítani benneteket. Ma a 35. Zsoltárból olvastunk fel az elején két verset. Ezt kifejezetten a COVID-vírusok ellen olvastam fel: 1-2. versek győzd le azokat, akik ellenem harcolnak, Uram! Ragadj fegyvert, pajzsot, kelj fel védelmemre!... (4-5-6. versek) Vesszenek el dicstelenül, akik életemre törnek! Hátráljanak meg szégyenletesen. Legyenek olyanok, mint polyva a szélben, az Isten angyala szórja őket szét!... (6. vers) Üldözze őket Isten angyala, érje őket fájdalmas pusztulás! Érdemes elolvasni az egész Zsoltárt. Közben ne emberekre gondoljatok, és ne is csak pusztán láthatatlan szellemi lényekre. Én most kifejezetten a koronavírusra gondoltam, és a koronavírust tápláló és előhívó, segítő, energizáló démoni erőkre gondoltam. Engem nagyon felbátorított.

A 18. Zsoltár is eszembe jutott. Amikor szellemi harcos összejövetelek vannak, akkor gyakran felolvassuk együtt a 18. Zsoltár 27. versétől a 43-ig, és ott egy erőteljes, aktív odaszántságra szólítjuk fel magunkat, egymást, és kötelezzük is el magunkat. Ahogy mondja más helyen is a Zsoltár, hogy „harcra tanít téged. Harcra tanítja a kezeidet, harcra tanítja az ujjaidat”. Harcra tanít, és megállásra tanít a harcban, hogy kiszélesítse a lábadat, mert Isten harcos Isten. 

Miért kell valakit megtanítani valamire? Valószínű azért, mert nem tudja. Egy gyereket meg kell tanítani írni és olvasni. Miért? Mert nem úgy születik, hogy egyből tudja az ABC-t, és tud olvasni, írni, számolni. Meg kell tanítani az embereket, a gyerekeket nagyon sok mindenre. Miért járnak iskolába? Mert egy csomó dolgot meg kell tanulniuk. És nem biztos, hogy lexikálisan azokra az ismeretekre van szükségük, de bizonyos asszociációs pályáknak ki kell, hogy épüljenek az elméjükben, hogy utána az életükben, a döntéshelyzeteikben jó döntéseket tudjanak hozni, és a kihívásokban (akár a párválasztás, munkahely-választás; férj-feleség, apaság-anyaság, nagypapaság-nagymamaság, vagy bármilyen kérdésben meg tudják állni a helyüket, és jó döntéseket hozzanak. Kérdezed, hogyan függ össze a gyökvonás, a deriválás az életben meghozott döntésekkel? Természetesen nem attól leszel sikeres ember, hogy jól tudsz gyököt vonni, de mégis segít bizonyos gondolkozásmód-pályákat kiépíteni az elmédben, hogy utána átláss helyzeteket, felismerd az ellenségnek a stratégiáit, meg tudj különböztetni Isteni terveket és ördögi terveket. 

Ami a bizonyságban is elhangzott ma: jó és jó között is tudj különbséget tenni, jó és rossz között is tudj különbséget tenni. Vagy a jó és jobb között, vagy rossz, és gonosz között is tudj különbséget tenni. És ez nem mindegy. Ettől leszel sikeres tanítvány, sikeres ember. Vagy például tudj különbséget tenni emberi és démoni, emberi és Isteni, Isteni és ördögi között is. De ezekre az elménket pallérozni kell – tehát dolgoznunk kell rajta, hogy működjön. 

Istennek azért kell minket a harcra tanítania, mert nem úgy születtünk, hogy egyből vitézek vagyunk. Amikor megtérünk és újjászületünk, azért akar minket Isten tanítani szellemi harcolni, mert látja, hogy ezen a területen nagyon esetlenek, nagyon ’bénák’ vagyunk. Isten pontosan tudja, ha úgy, tudatlanul belekerülünk az ördöggel küzdelembe, az nem megy a jó logikával, nem megy a jó teológiai ismerettel. A szellemi harc egyszerűen csak hitből és engedelmességből megy ahhoz, hogy sikeres legyél a küzdelmekben, a szellemi ütközetekben. 

És nem kell most a szellemi harc kapcsán valami nagy szabású – nemzetközi fejedelemségek elleni – küzdelemre gondolni. Hiszen szellemi harc az is, hogy te megmaradj hitben, reményteljes gondolkozásban akkor, amikor karanténba kell vonulni, akkor, amikor éppen nem mehetsz dolgozni, és nem kapsz például táppénzt sem. Vagy köteleznek, hogy elvégezz valamilyen vizsgálatot, és ki kell fizetned, de nincs rá pénzed. Vagy már harmadik hónapja nem tudtad kifizetni a rezsit, a számlákat, és be akarják hajtani, de nincs miből, és akkor jön a behajtó, hogy elvigye a TV-t, vagy elvigye a mosógépet. Csak mondtam néhány nehéz helyzetet, szituációt, mert ezek is szellemi harc, ez is kihívás, hogy ezekben győztes legyél.

Az is harc, amikor ott vagy a munkahelyeden, és hallod, hogy az a munkatársad, akiről mindenki tudja (csak a főnök nem, mert előtte mindig máshogy viselkedik), hogy ’genyó’ alak, és nem csinálja rendesen a feladatát, mégis ő kapott egyedül fizetésemelést. És akkor azt érzed, hogy ez igazságtalan. Te számítottál rá, mert volt ígéret fizetésemelésre, de ráadásul a tiedet húsz százalékkal csökkentették a koronavírus-helyzetre hivatkozva. És akkor most mi van ebben a helyzetben? Mert a többiek is elkezdik, hogy ’ez nem igazságos’, meg hogy ’ilyen-olyan-amolyan’ a döntéshozó… stb. Beállsz-e te is ebbe a sorba, vagy elkezdesz másképp gondolkodni, és másképp beszélni? Ez szellemi harc.

Szellemi harc az is, amikor meghallod, hogy éppen rólad beszélnek, és tudod, hogy rágalom és pletykaság az egész, és nem igaz. És akkor mit csinálsz? Felkelsz és ’rendet teszel’? Ez is szellemi harc, hogy ebben a helyzetben is krisztusi módon végezd a dolgaidat, minden területen.

A szellemi harcot nem tudjuk kikerülni. Nem kell elspiritualizálnunk ahhoz a dolgokat, hogy észrevegyük – benne vagyunk. A teljesen hétköznapi eseményekben is ott vagyunk a harcban, a küzdelemben. De hidd el: ha nem lennél/nem vagy keresztény, akkor is harcban, és küzdelemben vagy. Csak akkor semmi tétje nincs. Akkor csupán az a tétje, hogy ’kárhozat’, vagy ’még rosszabb kárhozat’; ’halál’, vagy ’még rosszabb halál’, ’kínlódás’, vagy ’még rosszabb kínlódás’. Így pedig van tétje! A szellemi harcod tétje az, hogy: üdvösség vagy halál. Üdvösség vagy kárhozat. Üdvösség neked, sőt üdvösség még sokaknak másoknak is. Na, azt mondom, hogy ezért már érdemes harcolni! Mert miért tegyél azért erőfeszítést, hogy „legyen még három fogpiszkálóval több”? De ha már három emberrel több lesz a Mennyben az erőfeszítéseidért, akkor azt mondod Te is, hogy ezért már érdemes! 

Isten harcos Isten, és neki is vannak harcai, küzdelmei, amire elkötelezte magát. Az amálekitákkal kapcsolatban Isten megesküdött, hogy „harcolni fogok mindvégig ellenük”. Ha pedig Isten valakivel kapcsolatban ezt kijelenti, annak jaj. És Isten kijelentette az ördöggel kapcsolatban, hogy egészen végig küzd ellene – mert már legyőzte. Ne is gondolj arra, ha te küzdesz az ördöggel, a hátad mögött Isten pedig békét köt vele. Nem fog békét kötni soha az ördöggel! Mert Istennek ellensége az ördög. Isten leszámolt az ördöggel, legyőzte Jézus Krisztus keresztáldozata által a sátánt, a halált is, Ő egészen végleges eltörléséig harcol ellene. Azért nem csinálja még a totális háborút, mert akkor az embereknek – az utánunk jövőknek –, nem lenne többé lehetősége megtérni és üdvösségre jutni. Ezért most még egy elnyújtott háború van. Azért húzódik, hogy az emberek még tudjanak megtérni körülöttünk. Istennek erre a mostani időszakra is van ígérete, hogy az országunkon belül is, az országhatárainkon kívül is, ezt a COVID-os időszakot is fel fogja használni, hogy még többen meg tudjanak térni.

Istennek van harca. Van harca a te életedet támadó erők ellen is. Ő megígérte, és megesküdött. Azt mondta: „aki téged áld, azt Én megáldom, aki téged átkoz, azt Én megátkozom” (1.Móz.12,3). Ez mit jelent? Tudom, hogy ezt Ábrahámnak ígérte meg az Úr, de ha te hit által Ábrahám gyermeke vagy (Gal.3,7 „akik hitből vannak, azok az Ábrahám fiai.”; Róma.4,16Azért hitből, hogy kegyelemből legyen; hogy erős legyen az ígéret az egész magnak; nemcsak a törvényből valónak, hanem az Ábrahám hitéből valónak is, aki mindnyájunknak atyánk.”), akkor ez az ígéret ugyanúgy rád is vonatkozik. Vagyis ha te hűséges vagy Hozzá, az Úrnak útjain jársz, megtartod az Ő Beszédét, akkor aki téged áld, az áldást nyer, aki téged átkoz, az átkozott lesz. Isten miatt. Nem azért, mert te azt akarod, hogy az legyen; ez tőled függetlenül működik. A hozzád való viszonytól függ egyedül. 

Isten elkötelezte magát, ha az ördög ölni, lopni, pusztítani jön az életedet: Ő a koronavírus ellen is küzd, érted! Ő elkötelezte magát arra, hogy megátkozza a koronavírust is. Kész rá, hogy eltakarítsa az útból. Csak fel kell, hogy szabaduljon a hited, a hitünk, és meg kell, hogy tanuljuk a harcmódokat, meg kell tanuljuk a gonosznak való ellenállást. Isten azt mondja, hogy ez nem egy természetes projekt, mert ez egy szellemi dolog.

Bírák 5,20 Az égből harcoltak a csillagok, az ő helyükből is vívtak Siserával.”

Milyen érdekes ez? Isten az Ő angyalait odaállította, hogy a téged támadó, Isten népét támadó sátáni erők ellen ott legyenek melletted – angyali seregek. Vannak melletted erős angyalok, akik a levegőégből, a magasságból vívnak a koronavírussal. 

Fontos, hogy ne add át a szívedet, ne add át a gondolataidat a koronavírus-diagnosztizált helyzetről való agyalásnak, a negatív következményeinek (például, hogy „már a László Kórházban is elfogyott a lélegeztetőgép, már nincs hely az X kórházban sem. És ha nekem is pozitív lesz, akkor jaj nekem… Mert már a munkatársam is pozitív lett, és együtt étkeztem azzal, aki pozitív volt…”). Ne engedd meg ezeket a gondolatokat magadnak. Az ördög azt szeretné, hogy a biztonságérzeted teljesen a nullára, a padlóra kerüljön. 

Tudod, hogy mitől van biztonságérzete valakinek? Az az identitásából fakad. Miben van az identitásom? Nem abban van az identitásom, hogy egészséges vagyok, hanem abban van az identitásom, hogy krisztusi vagyok, Krisztusban vagyok.

Erről akarok beszélni. Nem azért, mert nincs, nem lenne más témám, de újból ezt veszem elő, mert úgy érzem, hogy Isten meg akarja erősíteni, hogy tudd, hogyan kell legyőzni az ördögöt, tudd, hogyan kell legyőzni a sátánt. Tudd, hogyan kell/hogyan tudod legyőzni a koronavírussal kapcsolatos sátáni támadásokat, kihívásokat, próbákat, kísértéseket – érzelmileg, gondolatilag, kapcsolatilag, indulatilag – vagyis mindenhogy. Le kell győzni a sátánt. 

A Biblia egyértelműen mondja, hogy benne vagyunk a csatában. Ez nem választható opció, hogy én most megnyomom a gombot, mert úgy döntöttem, s akkor én csatázom. Ez nem olyan, mint az XBox, hogy odaülsz, és ’akkor most csatázunk egyet’, hanem ha megtértél és újjászülettél, már benne vagy a kellős közepében. Ez olyan háború, amit nem lehet megúszni. Az ellenséggel ilyen viszonyban vagyunk. 

Amikor megvallod, és amíg megvallod Jézust Krisztusnak, amíg megvallod személyesen Megváltónak, Uradnak, addig biztos lehetsz abban, hogy az ördög rád fókuszál, kipécézett, és küzd ellened, hogy elpusztítson; hogy lopjon, öljön, és mindenképpen rombolást végezzen. De az Úr pedig veled van – és el nem hagy egyetlen napra, percre sem: Mát.28,20 „… Én veletek vagyok minden nap a világ végezetéig.”

Az Efezusi levél 6. részéhez lapozzunk. A családi kapcsolatokkal kezdi Pál ezt a fejezetet: 

Efézus 6,1-13 Gyermekek, fogadjatok szót,… (2) tiszteld atyádat és anyádat, hogy jó legyen dolgod, … (4) atyák ne ingereljétek a gyerekeket, neveljétek Isten tanítása szerint! (5) Szolgák, engedelmeskedjetek (vagy beosztottak, legyetek engedelmesek)! (6) Ne a szemnek szolgáljatok; (7) jó akarattal legyetek! … (10) Testvérek legyetek erősek az Úrban az Ő hatalmas erejében, (11) Öltözzétek fel az Isten minden fegyverét, hogy meg tudjatok állni az ördög minden ravaszságával szemben… (13) Vegyétek fel az Isten minden fegyverét, hogy ellenállhassatok a gonosz napon, és mindent elvégezve, meg tudjatok állni.” 

Tehát Isten azt akarja, hogy meg tudj állni akkor is, ha rázkódik minden. Amikor utazol egy buszon, vonaton, vagy a metrón, akkor mit csinálsz álltalában? Ahhoz, hogy meg tudj állni az induláskor, a megállás előtt, a kanyarban, számítasz rá, hogy merre fog vinni a lendület. Vagy kapaszkodsz, vagy nekidőlsz valaminek, vagy pedig úgy állsz be – szélesebb terpesszel. Gond akkor van, ha közben esetleg a kanyar vagy a fékezés nem úgy, vagy nem akkor jön, amikorra számítottál. Tehát sok helyzetben meg kell állnod. A hétköznapi életben is sok olyan szituáció van, amikor meg kell állnod. ’Nem az a legény, aki adja, hanem a legény az, aki állja.’ Van olyan ország, ahol pofozó bajnokságot rendeznek. Az egyik pofont az egyik adja, a másikat a másik. És az nyer, aki a végén talpon marad. Az ördög viszont nem ennyire ’úriember’, hogy megvárja, hogy te adsz egyet neki, utána pedig ő. Az ördög gyakran övön alul üt; sőt sokszor többet üt, mint, ahogy az ’lovagias’ lenne. És ő nem várja meg, amíg te felöltözöd a szellemi fegyvereket

Isten viszont azt akarja, hogy akármilyen eszközzel is támad az ellenség ellened, te akkor is meg tudj állni! Stabilan megállj, ahogy a Zsidókhoz írt levél mondja: 

Zsid.12,26-27 „Akinek Szava akkor megrendítette a Földet, most pedig ígéretet tesz, mondván: Még egyszer megrázom nemcsak a Földet, hanem az eget is. (27) Az a ’még egyszer’ pedig az állhatatlan dolgoknak mint teremtményeknek megváltozását jelenti, hogy a rendíthetetlen dolgok maradjanak meg.” 

Ezekben a napokban a megrázás ideje van. Mint tudjátok, Ros Hasana van, Új év van. Tegnap éjjel belenéztem Chuck Pierce Jeruzsálemben tartott újévi összejövetelébe, amelyet több szolgáló részvételével rendeztek. Volt Istennek egy prófétai üzenete, és ebben az üzenetben az előttünk álló 5781-es évről volt szó, ami most kezdődött el. Milyen prófétai útmutatásai vannak Istennek az előttünk álló időszakra? 

Isten ragyogása, az Ő arcának ragyogása egy üzenet. Mikor ragyog egy ember arca, mikor mondod azt, hogy ragyog? Amikor gyászol, sír, szomorú, eszik vagy alszik, vagy mikor ragyogó? Igen, amikor örül, amikor boldog! Isten ránk ragyogó arcáról, a 4.Mózes 6,24-27 részt ismeritek. Általában ezt mondjuk el egymásra az istentiszteletek végén. Tudnánk más szavakkal is áldani, de mi ezt hittel és engedelmességgel tesszük, hiszen a 23. versben ezt olvassuk: „szólj Áronnak, fiainak és mondd meg nekik, így áldjátok meg Izrael fiait, mert ezt mondjátok: (24) Áldjon meg téged az Úr, őrizzen téged! (25) Világosítsa meg az Úr az Ő arcát rajtad, és könyörüljön rajtad! (26) Fordítsa az Úr az Ő arcát terád, és adjon békességet neked. (27) Így tegyék az Én nevem Izrael fiaira, hogy Én megáldjam őket”. Tehát ezekkel a szavakkal Isten nevét helyezzük egymásra és az emberekre. 

Egy statisztikát olvastam arról, hogy annak idején nagyon sok zsidó pogrom elől, üldözés elől menekült el Európából Amerikába. Nincstelenül érkeztek oda, de ha megnézzük a második és a harmadik generációt, láthatjuk, hogy a lakosságnak x százaléka zsidó orvos. Az értelmiségiek közötti a százalék-arányt megvizsgálták, megnézték a professzori végzettségek közötti százalék-arányt, megnézték a milliárdosok közötti százalék-arányt, a Nobel díjasok közötti százalék-arányt. Messze-messze kétjegyű százalékos a zsidó emberek számának az aránya. Ugyanakkor nagyságrenddel kevesebb az össznépességhez képest a zsidó emberek száma. Miért lehet ez? Mit is jelent ez? Vajon a zsidó emberek különbek, mint más pogány nemzetek? Nem, de ők minden szombaton komolyan veszik az áldást. Minden szombaton megáldja a családfő a gyerekeket és a család minden egyes tagját ezekkel a szavakkal. Az áldásnak óriási ereje van. És én most nem zsidó szokásokról beszélek, hanem Isten Beszédéről, Isten áldó Szavairól. 

Mert az egyik prófétai üzenet az volt, az előttünk álló évre hogy az áldásról és az átokról Isten népének egy sokkal valóságosabb képe lesz, világos lesz számára és meg fogja érteni ennek a jelentőségét és súlyát! Mert Isten az előttünk álló időszakban föl akar téged minden átok alól szabadítani – és rajtad keresztül sokakat másokat is. 

Szerintetek a koronavírus áldás vagy átok? Átokra gondolta az ördög és nem áldásul szabadította ránk, mert nem Isten szabadította a világra. Az ördög szabadította rá az emberekre. Egy ilyen időszakban vagyunk. Az egy más kérdés, hogy Isten sokkal bölcsebb, és sokkal nagyobb a bölcsessége, mint az ördögnek, mert még ezt a koronavírust is Isten az emberek javára tudja fordítani – mindazok javára, akik Őt szeretik és Őbenne bíznak. De nem áldásul tervezte az ördög a koronavírust, hanem átokként. De azt mondja Isten, hogy az átok alól föl fog szabadítani, mert Isten népe a kereszt erejét sokkal inkább meg fogja ismerni, és sokkal inkább meg fogja ragadni az átok ellen, hogy áldásban tudjon élni. 

Ezeket az áldás szavakat, amikor megnézzük: 4.Móz.6,24-26 ,,Áldjon meg téged az Úr és őrizzen meg téged! Világosítsa az Úr az Ő arcát terád, könyörüljön rajtad! Fordítsa az Ő arcát terád, adjon békességet neked”

Mi az a kép, ami többször is előfordul ebben a három mondatban? Isten arca. ,,Világosítsa meg az arcát rajtad”. A másik: ,,Fordítsa az Ő arcát terád!” Mit jelent ez? „Világosítsa meg az Úr az Ő arcát rajtad” vagy más fordítás: ,,ragyogtassa az Úr az Ő arcát rajtad”. Ez mit jelent? Azt jelenti, amikor Isten rád néz, akkor ragyogó arccal nézzen téged. Mikor ragyog a te arcod? Amikor a gyereked éppen az ujját próbálja bedugni a kettőhúszas konnektorba? És vajon akkor ragyog az arcod az örömtől? NEM, hát nem! Mikor ragyog az örömtől az arcod? Amikor ránézel a gyerekedre és olyasmit csinál, ami neked örömöt okoz, valami általad jónak tartott dolgot csinál, akkor büszkén nézel rá, és elmosolyodsz és betölt az öröm. Na, ezt jelenti, hogy „ragyogtassa az Úr az Ő arcát rajtad!” Vagyis, legyen az életed olyan, legyen a cselekedeteid a gondolataid, a beszéded, a kapcsolataid olyanok, hogy amikor Isten rád néz, elmosolyodik és örömre gyullad! 

Sofóniás próféta azt mondja, hogy Isten elkezd ujjongani, sőt még dalra is fakad az Úr terád nézve, mert azt mondja Fiának: „Fiam, látod? Én mondtam neked!” „Igen Atyám, emlékszem, még mielőtt teremtettük ezt a Földet, már beszélgettünk róla, és már akkor arról beszéltünk, hogy ő meg fog térni, és hogy micsoda mennyei dolgokat fog csinálni, az örökkévalóságot elkezdi érteni… Igen!” 

Sof.3,17 „Az Úr, a te Istened közötted van! Erős Ő, megtart! Örül te rajtad örömmel, hallgat az Ő szeretetében, énekléssel örvendezik neked.”

4.Móz.6,26 „Fordítsa az Úr az arcát terád!” – ez mit jelenthet? Amikor keresed Istent, Ő vajon elfordítja tőled az arcát? Van ilyen? A próféták beszélnek erről, hogy bizony, lehetséges ilyen. Embereknél is előfordul, hogy szólsz valakihez; ő ott van, de nem arra néz, hanem direkt a másik irányba, hogy még csak véletlenül se lássa a másik, hogy én hallom. ’Nem hallom! Nem is akarom hallani! Semmi közöm hozzá!’

„Fordítsa az Úr az Ő arcát terád” – ez azt jelenti, hogy legyen nyilvánvaló az életed előtte. Érdekelje Istent a sorsod! A legapróbb dologra is figyeljen oda és ügyeljen rád. Ezt jelenti. Amikor ezeket a szavakat kimondjuk, akkor ez azt jelenti, hogy az életed minden egyes területére odafigyel Isten. És ezeket az áldásokat – az Ő jelenlétét – mondjuk rád és egymásra, az Ő jelenlétét hirdetjük ki és nyilvánítjuk ki az életedre. Ez a ’ragyogó arc’. Te is, meg Isten is ragyogsz az örömtől. Boldog Isten – boldog ember. Boldog Atya – boldog fiak.

Az előttünk álló időszakra a másik prófétai üzenet: a látogatás. 

Istennek is több féle látogatása van. Van ’boldog látogatás’, amikor valaki olyan jön, akit nagyon szeretsz, és nagyon várod, hogy jöjjön. Például nagyon szeretnéd, hogy jöjjön az anyósod, és takarítottál, mostál, főztél, sütöttél, és örömmel várod, mert egy remek ember, és nagyszerűen el tudtok beszélgetni az Úrról. Ez egy boldog várakozás. Van látogatás, például Isten amikor meglátogatja az Ő népét, az egy boldog látogatás. 

De amikor Isten a bűnt látogatja meg, amikor Isten meglátogatja a világot ítélettel, az nem boldog látogatás. És van olyan, hogy Isten ítélettel látogatja meg a világot. És most, úgy gondolom, hogy pont ilyet látunk. Láthatjuk, ahogy Isten ítélettel látogatja meg a világot, a bűnt. Megengedi. Nem Ő csinálja, de ez az Ő látogatása. Rajtunk múlik, hogy Isten látogatása az Ő népe számára áldás legyen. Rajtunk múlik, hogy általunk a ’Gósen földjein’ élő nem hívők is áldást tudjanak venni ebben az időszakban. Ezért nem élhetek passzívan. Muszáj aktív életet élnem, mert amikor erre aktívan odaszánom magam, Isten fel fog használni, megáld, és azt mondja: ’Ezt az évet a szabadulás évének adom, „kezed tisztasága miatt még a nem ártatlant is megszabadítom”.’ Tehát annak az ideje van, hogy odaszánom magam, keresem az Urat, keresem az Ő jelenlétét, imádkozom, közbenjárok, és kihirdetem Isten szabadítását és áldásait. Így jönnek létre a Gósen földjei körülöttünk, és már nemcsak te éled át Isten ’boldog látogatását’, az ’áldás-látogatását’, hanem ’áldás-látogatások’ lesznek azoknak is, akik ott élnek körülötted. És ez egy jó dolog.

Hogyan harcoljunk, hogyan tudjuk legyőzni a sátán támadásait?

Jakab 4,7-ben azt olvassuk, hogy „álljatok ellene az ördögnek, és elfut tőletek”. De a mondat így kezdődik: „Engedelmeskedjetek Istennek”. Akkor lesz sikeres az ördögnek való ellenállás, ha megvan az Istennek való engedelmesség. Istennek való engedetlenséggel nem működik az ördögnek való ellenállás. Szükséges az engedelmesség. 

Az Efezusiakhoz írt levél felsorol több szellemi fegyvert, amelyekkel sikeresen fel tudjuk venni a szellemi harcot a sátán ellen. Vannak, akik úgy gondolják, hogy ezek valami titokzatos, spirituális hókusz-pókusz dolgok, de nem attól működik a fegyver, hogy egy-egy harci helyzetben kimondom, hogy ’szellem kardja’, ’hit pajzsa’, ’üdvösség sisakja’, stb., hanem attól működik, hogy az evangéliumot, Isten Beszédét, Isten kijelentett igazságát az életedre alkalmazod a hétköznapokban. Vagyis megéled a mindennapokban. ’Beleéled’ a fegyverekbe magad – vagy másképp: magadon éled a fegyvereket. Hogyan csináljuk ezt? 

Egy jó katona felfegyverkezik, és minden testrésze be van borítva fegyverekkel, páncéllal. Készenlétben van. A legsikeresebb védekezés az ördög ellen az, ha teljesen felöltözöd a szellemi fegyverzetet. Ez biztonságot ad. Fedd be, burkold be magad Isten jelenlétével; magával Krisztussal. Amikor beleöltözöd magad a Krisztusba (Őt öltözöd fel, Ő van az elmédben, a gondolataidban), akkor biztos lehetsz, hogy legyőzöd a sátánt, teljesen mindegy, hogy az hogyan jön: félelemmel, beszéddel, kapcsolati problémákkal, feszültségekkel, vagy beszédeken keresztül, vagy anyagiakkal, vagy egészségi támadásokkal. Szellemi fegyverek, hogy legyőzd a gonoszt:

 1. Az első, hogy állj szilárdan a Krisztusban való identitásodban! 

Öltözd fel, övezd körül magad Krisztussal, igazlelkűséggel, krisztusi jellemmel, karakterrel, a Szent Szellem gyümölcseivel! Szánd oda magadat, hogy a krisztusi identitással azonosulsz, ahogyan a bemerítkezés által eggyé lettél Jézus Krisztus halálával, eltemettetésével és feltámadásával. És ahogy az eltemettetésével eggyé lettél, meghaltál a bűnnek. Ha meghaltál a bűnnek, felszabadultál a bűn alól. Ahogy meghaltál a törvénynek, fel is szabadultál a törvény alól, mikor kijöttél a vízből. Ahogy meghaltál a világnak, felszabadultál a világ alól, mikor kijöttél a vízből. Isten azt akarja, hogy legyen az identitásod a Krisztusban biztos.

Az identitás gyakran azon alapul, hogy végiggondolod, mit mondtak az általad legfontosabbnak tartott emberek rólad. Az meghatározza leginkább az identitásodat, hogy mit mondott az apád, mit mondott az anyád, mit mondott az általad leginkább tisztelt tanárod, vagy nevelőszülőd, stb. A kérdés, hogy ki a legfontosabb számodra az életedben? Ha Jézus Krisztus a legfontosabb a számodra, akkor számodra az identitás-meghatározó, hogy mit mond Jézus Krisztus rólad. Mit mondott vajon Jézus Krisztus rólam? Az identitásomat az határozza meg, hogy ki vagyok, azzal azonosulok, amit számomra a legértékesebb, legfontosabb személy mondott rólam – és ez a személy Jézus Krisztus.

Az emberek sokszor attól függnek, hogy mit mondanak mások róluk. Gyakran az emberek véleményétől való félelem határozza meg az emberek életét, döntéseit, beszédét. De döntsd el, hogy határozza meg az életedet, az identitásodat az, hogy mit mondott, mit mond rólad most Jézus Krisztus! Legyen számodra Ő a legfontosabb személy! Mert ez azt jelenti, hogy az identitásod lényegévé teszed az Ő Szavait, amit veled kapcsolatban kimondott és mond most is. 

Ami vezeti és kontrollálja a szívedet, az határozza meg az identitásodat. Ha a félelemnek adom át a szívem, akkor az identitásom totál bizonytalan lesz. Ha az aggódásnak, a negatív gondolkozásmódnak, az önsajnálatnak, a keserűségnek, a betegségek legkülönbözőbb elképzelésének (a saját életemre vonatkozóan) adom át a szívem, akkor az lesz a jövőben. Vannak itt orvosok. Ismert és klasszikus példa, hogy az elsőéves orvostanhallgatók mellé oda kell állni, hogy ne képzeljenek el minden betegséget magukban, mert elkezdik azokat nézni képeken, és akkor egyből el is kezdik magukon felfedezni a tüneteket és mindenféle betegséget megtalálnak magukban.

Ami kontrollálja a szívedet, aminek átadod a szívedet, az fogja meghatározni az identitásodat. Ha hagyod, hogy Isten kontrolláljon, ha hagyod, hogy Isten uralja a szívedet, akkor Isten fogja meghatározni az identitásodat. Ha hagyod, hogy a COVID, a karantén-helyzet, meg a hírekben, médiában hallható dolgok uralják a szíved, akkor az határozza meg az identitásodat, de ne így legyen. Tehát körülöveztük a derekunkat igazlelkűséggel. Ebben benne van a megbocsátástól kezdve minden, ami krisztusi – ezt öltözöm fel.

 1. Öltözd fel magadra Krisztus igazságát, a megigazultságot, Isten szeretetét!

A második: felöltözöm Krisztus igazságát, az igazságosságot, felöltözöm a megigazultságot. Ezért mondja Pál, hogy az identitásunkat Krisztusban ragadjuk meg. Ez pedig azt jelenti, ahogy Isten rád néz, és azt mondja: „Te az Én igazságom vagy!” Ez merész! Te valóban Isten igazsága vagy? Isten igazságában van valami árnyék, szemölcs, szeplő, sömör, hiba? Nincs. Akkor ha én/te Isten igazsága vagyok/vagy a Krisztusban, akkor bennem/benned van valami kivetnivaló? Mindenki csendben van. Hit által Isten szemében nincs. Az ördög szemében viszont van. Mindig van. Ő mindig vádol – és mindig van is, amire mutasson! De Jézus Krisztusban Isten minden helyzetben, mindenkor képes téged az Ő igazságaként látni – hit által.

Ugye, elgondolkodtató, ha úgy kérdezem: „Hiszed, hogy megigazultál Jézus Krisztusban?” Biztos, hogy azt mondod: „Igen, hiszem”. De ha így kérdezem, senki sem jelentkezett bátran, hogy „bennem nincs semmi kivetnivaló”. Pedig ezt jelenti a megigazultság: Isten igazsága vagyok. Ez merész kijelentés, ami csak hit által működik. Nem a cselekedeted, nem a karaktered, a beszéded, a gondolataid, az időbeosztásod; az elmúlt évek, vagy évtizedek miatt, hanem a mostani Istenbe vetett bizalmad miatt. És ettől vagy Isten igazsága. Ez a megigazultság – ahogy Isten most rád néz, és azt mondja a Fiának: „Büszke vagyok, Fiam, erre a gyerekre! Kiköpött krisztusi!” És nem azért, mert mindent krisztusi módon csináltál, hanem azért, mert bízol Benne, mert belé veted a hitedet, belé veted a bizalmadat az identitásoddal kapcsolatban is.

Érdekes egyébként Pál apostol a megigazulás mellvasát máshol a szeretet mellvasának is írja (1.Thessz.5,8). Ha megnézzük: 

Efez.5,1 „Legyetek azért követői az Istennek, mint szeretett gyermekek!” – Mit jelent ez? Számomra azt jelenti, hogy a megigazultságot nem lehet szeretettség nélkül megélni. Vagyis krisztusi identitásban nem tudsz biztossággal járni, ha nem hiszed, nem vagy biztos abban, hogy szeret téged Isten. Ettől tudsz csak megigazultságban élni. Ez az életednek, a krisztusi identitásodnak az alapvető kulcsa: úgy jársz-kelsz, hogy tudod, szeretett gyermek vagy. 

Előfordult, hogy házasságkötéseken ezt az Efézus 5,1-et olvastam fel először. Csak ezután van a férjről és a feleségről, és az egymással való kapcsolatokról szó. Vajon miért? Mert a férj és feleség közötti harmóniának is a kulcsa, hogy szeretett gyermekként házasodjanak meg. Ne a leendő feleségemtől, leendő férjemtől várjam, hogy általa majd szeretett leszek, hanem már úgy házasodjak meg, hogy tudom: szeretett személy vagyok. Szeretve vagyok. Engem szeretnek. Az én Atyám szeret. Az én Istenem szeret. Az én Teremtőm szeret, Aki mindig velem van, Ő szeret. 

Tudom, hogy te is szeretsz, de Te nem vagy mindig velem. De az én Istenem mindig velem van, és az én Istenem mindig szeret. Ez az alapja, hogy sikeresen meg tudj állni a gonosz vádlásaival és támadásaival szemben.

Mert amikor a gonosz vádol, amikor kárhoztat, hibáztat, amikor ujjal mutogat – nemcsak mutogat, hanem meg is érinti azt a helyet, ami emlékeztet arra, ami fáj, hogy tényleg ’szemét voltam’, tényleg hibáztam, tényleg bűnt követtem el – Így volt? Igen, lehet, hogy így volt! És akkor mit csinálsz? Nem mondhatod a vádolónak: „Távozz, mert ez nem igaz”! Hanem azt tudom mondani: „Igen, hibáztam, de megbántam, és elfogadtam Jézus Krisztusban Isten megbocsátását, és én Krisztusban már Isten szeretett gyermeke vagyok; a Krisztusban már Isten igazsága vagyok, a Krisztusban már megigazult ember vagyok. Itt van a megigazulásnak, a szeretetnek mellvasa, és ez engem megvéd minden ördögi vádlástól és támadástól”. 

Megigazultságban élni, szeretettségben élni nemcsak hit kérdése, hanem engedelmesség is. Sok kereszténynek a legfőbb problémája, hogy nem engedelmes. Isten ezt nem opcióként, nem választási lehetőségként adta elénk, hanem megparancsolta, hogy „járjatok szeretettségben, és öltözzétek fel a megigazultságot”

Tulajdonképpen a sátán fókusza az életünknek az a területe, ahol még nincs engedelmesség. A sátán azt keresi, azt kutatja, hol tud kikezdeni, melyik területen tud vádolni Istennek, vagy embereknek, vagy saját magadat a szívedben, lelkiismeretedben, a gondolataidban. Lehet az bármilyen rossz szokás, rossz kapcsolat, gondolat, cselekedet, vagy beszéd, amit még nem adtál át Isten irányítása alá – a gonosz árgus szemekkel ezt keresi. Az ördög azt radarozza, vajon melyik az a részem, melyik az a területem, amit még nem adtam át Isten igazságának, hogy Ő a szeretetével azt is be tudja gyógyítani, és ott is egy krisztusi identitást tudjon létrehozni: az Ő igazságát.

Mondd el velem: „Mennyei Atyám! Odaszánom magam a hitre és az engedelmességre. Hiszem, hogy a Beléd vetett hitem által igaz ember vagyok, és a Te szeretett gyermeked vagyok. Az Úr Jézus nevében. Ámen.”

Bármely terület, amely az életünkben engedetlenség, makacsság, dac, megkeményedés az engedelmességgel szemben… minden féle engedetlenség megnyitja az ajtót az ördög számára, az Isten felé való engedelmesség pedig bezárja.

 1. Hirdesd az evangéliumot, hirdesd Isten Beszédét!

Mondd, mondd, mondjad másoknak! Ez a kulcs. Ez a békesség evangéliumának készsége. Felkötöd a lábadra, felöltözöd a békesség evangéliuma átadására való készséget és képességet. Tehát odaszánod magad, hogy készenlétben legyél. Különböző készenléti módok vannak a katonaságnál: van kétperces, ötperces, tízperces… A kétpercesnél vagy ötpercesnél van úgy, hogy a ruhádat sem vetheted le. Ha például egy egyhetes készenlétben vagy, akkor ruhástól vagy készenlétben. 

A Szellem kardja támadó fegyver, de a lábaid is azok. Dávidra gondoljunk, amikor ott állt Góliáttal szemben. Elmondta a megvallását, azután elkezdett futni Góliáttal szembe. A lábai nélkül nem győzött volna. A Biblia máshol azt mondja: „Kiszélesíted lépéseimet alattam, nem tántorognak lábaim”; megtaposom az ellenséget (Zsolt.18); Kígyókon és skorpiókon tapossatok, és az ellenség minden erején, és nektek nem árt semmi” (Luk.10,19). Vagy gondoljunk Pál apostol kijelentésére: „a Békesség Istene megrontja a lábaid alatt a sátánt hamar (Róma.16,20). Tehát a lábaink is fegyverek. Oda kell szánnunk magunkat arra, hogy megtapossuk a sátán minden erőit. 

Az 1.Korintus 1,18-ban mondja Pál apostol: „A keresztről való beszéd nekem Istennek az ereje. Lehet, hogy bolondság azoknak, akik elvesznek, de akik üdvözülnek, megtartatnak, azoknak Istennek az ereje.” Akkor is, ha kutyául érzed magad, akkor is, ha beteg vagy, akkor is, ha betegnek diagnosztizáltak; ha COVID-19-pozitív vagy, akkor is igaz ez a kijelentett Szó! 

A keresztről való beszéd Istennek az ereje. Képes vagy kimondani. És a legjobb az, ha bármely területen megtámadott az ördög – fizikailag, lelkileg, vagy szellemileg –, és úgy érzed, hogy erőtlen vagy, vagy beteg vagy: vedd elő Isten Beszédét, és kérdd Istentől a lehetőséget, hogy tudj bátorsággal bizonyságot tenni másoknak Őróla! Miközben ezt teszed – lehet, hogy személyesen, vagy telefon, Zoomon, vagy Interneten keresztül –, elkezded mondani A megváltásról, Jézus Krisztus keresztáldozatáról Isten igazságát, tudod, mit csinál Isten? Átjár és betölt téged is az Ő erejével! 

Ézsaiás 40,29-31 „Erőt ad a megfáradtnak, az erőtlen erejét megsokasítja…” Ha megfáradtál, akkor az Úr az Őbelé vetett bizalmad csatornáján keresztül megújít téged. Akkor is, ha fiatal vagy, akkor is, ha idősebb vagy: Isten felerősít az Ő erejével. Azt akarja Isten, hogy ne zárjuk be a szánkat!

Amikor bemész egy üzletbe, bemész egy hivatalos helyekre, nyilvános helyen utazol: muszáj viselned a maszkot (itt is viseld nyugodtan). Amikor ott vagy egy konkrét helyzetben, és beszélned kell – teljesen mindegy, hogy rajtad van, vagy nincs rajtad a szájmaszk –, csak nyisd ki a szádat, és bátran kezdj el beszélni Jézus Krisztus keresztáldozatáról. Az ördög azt szeretné, hogy némulj meg. De ne feledd, a maszkon keresztül is tudsz szólni! A lényeg, hogy jöjjön ki belőled Isten Beszéde. A sátán meg akarja akadályozni, hogy elmondjuk, amit Jézus Krisztus cselekedett. De Isten viszont ránk bízta a megbékélés szolgálatát – ezt el kell mondanunk az embereknek!

 1. Hirdesd az evangéliumot saját magadnak is!

Hirdesd, jelentsd ki, szóld Isten Beszédét, Isten ígéreteit, a reménnyel, hittel teli Szavait saját magadnak is! Ez gyakorlatilag a hit pajzsa, amivel megoltod az ördögnek a tüzes nyilait. Mi lehet, hogy azt gondoljuk, hogy a hit pajzsa csupán egy passzív védekező valami, amivel „megoltom a vádló, kárhoztató, kritizáló, törvénykező, susárló, pletykáló, rosszakaratú, rosszindulatú, átkozódó, szitkozódó, gyalázkodó beszédeket és mindezeknek a sátáni tüzes nyilait”. De nem csak erről van szó! Hanem arról van szó, hogy nem csak megoltom, hanem közben szólom, kimondom magamnak. 

A Zsoltárokat egyszer olvassátok át ilyen szemszögből, hogy figyeljétek meg, Dávid hányszor szólt az ő lelkének, a szívének. „Én lelkem, bátorodjál! Ne keseredjél!”; „Bízz az Úrban én lelkem! Meglátod még az Úrnak szabadítását!”; „Nehogy azt gondold, én lelkem, hogy ez a vége! Nem ez a vége, hanem az Úr szabadítása a vége!”; stb. Kezdj el szólni saját magadnak, a saját lelkedhez! Kezdd el Isten kijelentett igazságait kimondani magadnak, kezdj el prófétálni magadnak. Ez (is) a hit pajzsa. Mert nekem is szükségem van arra, hogy halljam az evangéliumot, bátorítanom kell saját magamat is. 

Természetesen szánjuk oda magunkat egymás építésére, hogy bátorítsuk egymást, amennyire csak tudjuk. Vigasztaljuk egymást, küldjünk sms-eket vagy messenger-üzeneteket, küldj Twitteren vagy bármin keresztül, de nem elég az emberi logikát, a természetes gondolkozásmódunkat használni ahhoz, hogy sikeresen meg tudjunk állni az ördöggel szemben. Isten Beszédére van szükség. Természetfelettire van szükség. Isten azt akarja, hogy elkezdjük kimondani az Ő Szavait magunkra is, egymásra is.

Jön az ördög, a vádoló és azt mondja: „te nem vagy elég jó – csak emlékezz arra, mit csináltál otthon; mit mondtál a férjednek; mit mondtál a gyerekednek; kiakadtál; nem vitted le a szemetet; megígértél valamit, de nem csináltad meg…” – és nem hagyja abba, hanem folytatja: „Azt gondolod, hogy Isten még mindig szeret? Hiszen meg van írva, hogy „a bűn elválaszt Istentől” – emlékezz meg: ezt és ezt csináltad! Messze vagy Istentől; ott van köztetek a bűn; áthidalhatatlan!” 

Valóságos dolgokat mond? Az ő oldaláról lehet. Igaza van? Nincs! Mert az a helyzet, hogy közben elfelejtette a megváltást. Lehet, hogy azt mondja, hogy: ’Te soha nem tudsz megváltozni. Ugyanabból a szituációból hasonlóképpen mindig rosszul jössz ki.’ ’Most is sikerült felidegesítenie az öcsédnek, a munkatársadnak. Nem?’ 

De ekkor felveszed a hit pajzsát, és blokkolod az ellenség hazugságait, blokkolod az ő tüzes nyilait, és elkezded kimondani a hittel teljes szavakat, és megvallod, hogy ki is vagy te Jézus Krisztusban: „Hit által, kegyelemből üdvösségem van. Isten gyermeke vagyok. Nem engedem be a félelem szellemét, mert nem ezt kaptam Istentől, nem ez az én örökségem, hanem örökbe fogadott engem a Mennyei Atya. Újjászült engem az én Istenem, és a fiúságnak a szelleme van bennem. Sőt, most már nemcsak Isten gyermeke vagyok, hanem Isten örököse is vagyok! Örököltem! Emberek az én örökségem. Nemcsak én vagyok Istené, hanem ott vannak a gyerekek, ott vannak az unokák, ott vannak a szüleim, ott vannak a barátaim, az iskolatársaim, a munkatársaim, a szomszédok, a rokonaim: mind az én örökségem ők, és kérem őket Tőled, Mennyei Atyám! Itt van ez a város: százezer ember – kérjük őket! Itt van ez az ország: közel tízmillió ember – Mennyei Atyánk, kérjük Tőled ezeket az embereket is mind! Bármilyen nemzetségűek, bármilyen vallásúak, kérjük őket üdvösségre, mert ők a mi örökségünk.

Valld meg velem együtt: „Mennyei Atyám! Hit által, kegyelemből üdvösségem van, és ezért nagyon hálás vagyok Neked. Hálás vagyok mindazért, amit a Te Fiadban, Jézus Krisztusban kaptam. És Te nem a félelem szellemét adtad, hanem a fiúságnak szellemét adtad nekem. A Te örökösöddé lettem. Köszönöm Neked Uram! Itt vagy velem. Itt vagy bennem. Értem harcolsz. Harcos Isten vagy. És a Te jóságod és kegyelmed követni fognak engem életem minden idejében. Szeretlek Téged, Uram!” Ámen!

 1. Vedd fel az üdvösségnek, reménységnek sisakját!

Emlékezz az üdvösségedre, a megváltottságodra, Isten hűségére, ígéreteire. Emlékezz a reményteljes jövőre, amit Ő kijelentett a prófétákon keresztül – ez az üdvösségnek, reménységnek sisakja. Emlékeztesd magadat! Azt mondja Pál apostol, hogy „vedd fel az üdvösségnek, a reménységnek sisakját”. A sisakot a fejünk, a gondolkozásmódunk, a gondolatainknak a megőrzésére, és annak kordában tartására használjuk. 

Isten azt akarja, hogy tegyünk erőfeszítést annak érdekében, aktívan munkálkodjunk azon, hogy az üdvösségünkről való igazságok, az életünkben való Isteni hűség, vagy az általa nekünk szánt reményteljes jövőkép tudja betölteni az agyunkat, erről tudjunk gondolkodni, elmélkedni. Isten akarata, hogy mindez áthassa az egész gondolkozásmódunkat olyan módon, ha álmodból ébresztenek is fel, akkor is tudd ’a szellemi anyámtyúkját’, a szellemi ’egyszeregyet’. Amikor az álmodban is meg tudsz állni krisztusi módon, az azt jelenti, hogy az agyadban, az elmédben a gondolatok már automatikusan jól működnek. Akkor tudod, hogy az identitásod a helyén van – a Krisztusban.

Ki vagy te Krisztusban? ’Automatizmussá’ kell tenned a krisztusi identitásodat a gondolkodásmódodban, hogy a vádlások, kárhoztatások, nehézségek, a betegségek, az átkok, a feszültségek, viszályok a krízishelyzetekben automatikusan leperegjenek rólad, kijöjjenek belőled. 

Amikor körülövezem az elmém derekát, én le szoktam rombolni az elmémben lévő magaslatokat, erősségeket, gonosz gondolatokat. Így ki is mondom Pál apostol által kijelentett igazságot: „Jézus nevében lerombolom, és foglyul ejtem ezt és ezt a gondolatot, berögzültséget, előítéletet, magaslatot, erősséget, stb.” (2.Kor.10,4-5). Például lehet, hogy a családodban volt valami vissza-visszatérő betegség, familiáris, családi örökség, öröklött ’genetikai rendellenesség’ (lehet, hogy így fogalmazzák az orvosok), és lehet, hogy nálad is előjön. Általában ekkor jön a ’bogár’, és már látod, hogy a sírkövedre ott van a neved, az évszám is ráírva. Vajon megengeded-e magadnak, hogy ezen agyalj, ezen gondolkodj, vagy hogy ilyenek legyenek az álmaidban? Nem! Ellene kell menni ezeknek a gondolatnak, addig, amíg nem álmodsz, amíg ébren vagy, és utána az álmodban is ellene fogsz tudni állni. De először le kell rombolni, foglyul kell ejteni azokat a gondolatokat, és ezt ki is kell mondani, meg is kell vallani. Meg szoktam vallani: 

„A Mennyei Atya újjászült élő reménységre. Jézus Krisztus az én reménységem, az Ő ígéreteiben van az én reménységem. A reménység a lelkemnek erős és bátorságos horgonya, ami beköti a lelkemet Isten jelenlétébe. A reménységben Isten megtart engem, és a reménység nem szégyenít meg.” stb. Ez mind az üdvösségnek, a reménységnek sisakjához tartozik.

 1. Legyél átitatva Isten Beszédével, a Biblia igazságaival!

Ez azt jelenti, hogy legyen ott az életedben Isten Szava, amit a Szent Szellem megelevenít. Ne becsüljük le Isten írott Beszédét. Ne becsüljük le a Bibliát! Higgyétek el, nagyon sok esetben azt az igazság-részt eleveníti meg a Szent Szellem benned, ami ott van az agyadban. Ha nincs ott az agyadban, miért nincs ott? Mert nem került még oda, vagy pedig elfelejtettük. Persze tudom, hogy Istennek akkor is lehetséges, és meg tudja csinálni, mert Isten az Isten, de a hétköznapokban gyakorlatilag akkor tudja a Szent Szellem megeleveníteni és előhozni Isten Beszédét könnyen benned, ha át vagy itatódva Isten Beszédével

Le akarod győzni a sátánt? Akkor olvasnod kell a Bibliát! Meg kell tanulni, memorizálni kell Isten ígéreteit. Elmélkednünk, gondolkodnunk kell Isten Beszédén. Lehet, hogy csak egy fél bibliavers, amin egész nap agyalsz, vagy végigvonul egy egész heteden. Nem baj, ne becsüljük le! 

Figyeljük meg: sátán támadásai ellen való megállás, a sátán legyőzésének a képessége egyenesen arányos az Isten Beszédének kijelentés általi szinteddel. Vagyis, amit megértettél a Szent Szellem által, és amely kijelentések ott vannak Isten Beszédéből benned, ezzel egyenes arányban tudsz ellenállni az ördögnek. Amennyi kijelentés és isteni szó benned élet és szellem, ugyanolyan arányban tudsz a sátán ellen sikeresen ellenállni. 

Amikor Jézus a pusztában volt, és a sátán kísértette, minden egyes alkalommal – legalábbis, amiről nekünk tudomásunk van – Isten Beszédével állt ellene. Ez mit jelent? Azt jelenti, hogy amikor jön az ördög és megsebez – mert elkerülhetetlen, kikerülhetetlen, hogy botránkozások ne legyenek; lehetetlen dolog, hogy ne legyen; tehát lesz… lesz fájás, lesz seb –, tudod mi fog akkor kijönni? Jézus Krisztus vére, Isten Beszéde csordul ki ’vérként’ a sebből, és az egyből be is gyógyít. Ha át vagy itatódva Isten Szavaival, akkor egy sebesülés, egy sértés közben is, mit hoz elő a Szent Szellem belőled? Istennek Beszédét. És az egyből be is gyógyít. Fognak testvérek megbántani a jövőben? Igen, meg fognak bántani ezután is a testvérek. Nézz a melletted, mögötted, az előtted levőre. Fognak megbántani testvérek, és jó, ha erre felkészülünk egy krisztusi lelkülettel. 

Mondd velem: „Mennyei Atyám! Átitatódok Istenem, a Te Beszédeddel, a Szent Szellem által kijelentett Isteni szavakkal, ígéretekkel, próféciákkal. És amikor sértést élek át, ez fog kijönni belőlem, és nem fogok megsértődni. Segíts meg ebben, Uram! Az Úr Jézus nevében. Ámen!”

 1. Szánd oda, szenteld oda magad az erőteljes, elkötelezett, bátor imádkozásra!

Pál apostol az imádkozást is szellemi fegyverként sorolja fel. Azt mondja: „imádkozzunk mindig szellemben, a Szellem által”. Ez a nyelvekenszólásra is igaz, de arra is, hogy állandó, folyamatos imaéletet éljünk, és figyeljünk a Szent Szellemre, hogy merre akar vezetni, mi legyen az imatéma. 

Hogyan lehet legjobban, legkönnyebben, leghamarabb megtanulni Szellem szerint imádkozni? Úgy, ha elmegyek imaösszejövetelre. ’A gyakorlat teszi a mestert’. Most nézz a melletted levőre, és mondd el velem együtt, amit most mondok: „Kedden reggel hattól hétig imaösszejövetel van a Lévai utca 11-ben. Péntek reggel hattól hétig imaösszejövetel van, itt a Lehetőségek Házában. Hétfőn este öt órától RádioSanszos imaösszejövetel van, és a Balogh Évi mondja meg, hogy hol. Vasárnap reggel nyolc órától férfi imaösszejövetel van itt a Lehetőségek Házában. Vasárnap délután két órától imaösszejövetel van, itt, az istentisztelet előtt. Kedd este kilenc órától este online imaösszejövetel van Paulinusz Bogi vezetésével. Bátorítalak benneteket, hogy gyertek el! Legyél engedelmes! Akik online nézitek, ti is halljátok: Gyertek el imaösszejövetelekre, vagy akár online kapcsolódjatok be, vegyetek részt az imaösszejöveteleken!”

Higgyétek el, hogy az ima a legfontosabb fegyvere a keresztény életnek! Ha nem járunk el imaösszejövetelre, nem tanulunk meg a magánéletünkben a megfelelő módon reagálni imában. Ahhoz, hogy megtanuljuk, muszáj eljárni – hogy lássam, halljam, hogy megtapasztaljam, ahogyan a közös imádkozás gyakorlatában változok. Több évtizedes keresztény élet után is tanít engem is az Úr, és változtat engem is Isten a közös imaösszejövetelek által.

Az ördög elsődleges célja, hogy megakadályozza a szenteket abban, hogy imádkozzanak. Mert a gonosz nem fél attól, hogy tanulmányozol jó tanításokat, nem fél attól, hogy elmész ide-oda szolgálni, nem fél attól, hogy vallásos életet élsz, eljársz istentiszteletre, de attól retteg az ördög, ha elkezdesz imádkozni, és megtanulsz a Szent Szellem erejével és Isten hatalmával imádkozni. Rettegni és félni fog tőled az ördög, ha rendszeres imaéletet élsz. Rettegni és félni fog tőled, és el fog futni, mert az imádkozás is Istennek való engedelmesség. 

Jak.4,7 „Engedelmeskedjetek Istennek, álljatok ellene az ördögnek, és elfut tőletek!” 

Amikor imádkozó életet élsz, eljössz imaösszejövetelekre, akkor engedelmeskedsz Istennek, és ahogy ezután ellenállsz az ördögnek, tudod, mit csinál az ördög? Elfut tőled! Legyen az koronavírus, vagy félelem, legyen az átok vagy bármilyen betegség, fájdalom vagy viszály: elfut tőled! Gyertek, járjatok imaösszejövetelekre! Kapcsolódjatok rá a Youtube csatornánkra, csatlakozzatok az imák Zoom-linkjére! ’Mennyei Atyám, add, hogy ne legyen ez üres szó!’ Ha kell letérdelek előttetek; ha kell, fejen állok. Kész vagyok sok mindenre. Éljünk imádkozó életet! Nem lesz sikeres a keresztény élet – sem a tied, sem az enyém – imádkozás nélkül. Szükséged van az imádkozásra. Nekem is szükségem van rá. A te imádra is szükségem van nekem is. Az én imámra szükséged van neked is. Szükségünk van egymás imájára! Ima által minden lehetséges lesz számodra! Ima által sikeres keresztény életet fogsz élni!

Isten nem hagyott minket még az imádkozásunkban sem egyedül. A Mennyei Atya jobbján most is ott van Jézus Krisztus, a mi Főpapunk, és közbenjár, esedezik, vagyis imádkozik érted és imádkozik értem. Ettől vagyunk még most is hitben, mert a kegyelem onnan, a kegyelem királyi székétől jön, az Ő imáiból származik. 

Gyertek egy megújult lendülettel, megújult elkötelezettséggel imaösszejövetelekre! Szánjuk oda magunkat egy imádkozó életre, hogy az előttünk álló időszakban Istennek tervei, céljai megvalósuljanak, és az Ő Királysága előre haladjon! 

Ha Őbenne vagy, és az identitásod Krisztusban van, és engedelmességben élsz, az ördög nem tud veled semmit sem kezdeni. Ima által győztes tanítványi életet fogsz élni. Így legyen! Ámen!

DSGY, 2020. szeptember 20. vasárnap

Hozzászólás írása

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

   Privacy Preferences

   When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in the form of cookies. Here you can change your Privacy preferences. It is worth noting that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we are able to offer.

   Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
   Click to enable/disable Google Fonts.
   Click to enable/disable Google Maps.
   Click to enable/disable video embeds.
   Our website uses cookies, mainly from 3rd party services. Define your Privacy Preferences and/or agree to our use of cookies.